Kaosnews! Ellinores nya projekt

Kaosnews! Ellinores nya projekt

Ellinore Johansson har gått på Kaoskompaniet ett tag nu men det var bara några dagar sedan jag hörde talas om att hon hade ett nytt projekt. Jag blev nyfiken och ville veta mer om vad det nya projektet handlade om.

För att jag är som jag är så kunde jag ju inte bara fråga henne som en normal människa så istället valde jag att göra denna nyheten till denna veckans KAOSNEWS! Kul va? Nu kan alla läsa om Ellinores spännande nya projekt.

Enjoy!

 

Ska vi börja med en liten presentation om dig?

Jag heter Ellinore Johansson, 19 år gammal men fyller 20 snart och jag är en väldigt kreativ själ med många idéer i luften. Frågor inom NPF och om vad psykisk ohälsa, näthat och mobbning har för koppling till det. Jag har själv 3 diagnoser.

Jag tycker om att omge mig av människor som får mig att må bra. Min familj, pojkvän, vänner och Kaoskompaniet.  Jag tycker om att göra sånt som jag mår bra av helt enkelt. Fast de gör väl typ alla.

Vad driver du för projekt här på Kaoskompaniet?

Jag har haft en poddtube fast den har jag lagt lite på is. Det var inte så kul längre och när någonting inte är så roligt längre då lägger jag ner det. Men det var kul så länge de varade.

Sen har jag jobbat med det här nya projektet som jag nu har fått stipendium för.

Grattis till stipendiet! Vad är det för nytt projekt?

Hela projektplanen är inte klar än men jag vill öka kunskapen om NPF och ta bort stigmat. Avdramatisera allting och att det inte ska vara så negativt laddat. Att det ska vara ganska lättsamt. Jag är övertygad om att det här projektet kommer att minska mobbning. Tanken är att barn och unga ska få använda sin kreativitet och bygga virtuella skulpturer som kan liknas av deras hjärnor och visa hur deras funktionshinder kan påverka dom. Sen ska jag kanske använda några av dom här skulpturer i mina föreläsningar.

Jag vill också lära mig mer om NPF, jag har ju lärt mig mycket men det är så brett så jag vill ju lära mig mer. Jag är väldigt intresserad av det. Genuint intresserad.

Känns det bra?

Ja! Jag är på gång men jag hade noll förhoppningar på stipendiet. Dom hade sagt till pappa att många får söka flera gånger och modifiera om sina projektplaner men jag klarade på första försöket. Jag är jättestolt över det. Jag hade missuppfattat innan med. Ansökan skickades in 18 april och så skulle dom tydligen börja läsa de 18 maj men jag trodde att man skulle få svar den 18 maj. Jag hade missuppfattat så jag undrade varför ingen hörde av sig men så fick jag svar i måndags.

Det är ju en väldigt intressant idé du har så jag förstår att du fick stipendiet.

Jag är väldigt stolt över att dom tror på min idé för de gör jag ju själv. Jag tror jättemycket på det, verkligen.

Hur gick du tillväga för att få de? Hur kom du på att du skulle söka pengar för projektet?

Jag började skissa på den här idéen då och skulle jag komma på ett namn. Creative Unique Souls, jag tycker de lät bra. Kreativa unika själar. Men jag skrev ner allt, hur jag tänkte och så. Sen hjälpte pappa mig och sen pratade jag med lite olika människor och sen skickade jag bara in det. Så enkelt va det.

Egentligen så tror jag att jag hade kunnat göra detta utan någon finansiering men visst, jag behöver ju en plats att vara på. Vi kan ju inte vara hemma hos mig, de finns inte plats för typ 20 ungar. Det hade inte gått. Så vi ska vara på Kreativum. Det jag tänker använda pengarna till är material, fika och så. Det är rätt så strikt på vad man får använda pengarna till. Man måste ju redovisa allt vad man gör. Det är ganska mycket med ekonomi och det kan ju inte jag någonting om så det får någon hjälpa mig med.

Vad tror du kommer att vara de roligaste med detta projekt?

Det kommer nog vara att se en utveckling och få se barn använda sin kreativitet. Och att jag faktiskt har skapat detta projekt. Att jag har skapat någonting. Det är kul.

Vad är målet med projektet?

När man tänker ADHD exempelvis så tänker man ett hyperaktivt, asjobbigt barn men man ser ju inte superkraften i det här barnet. Det är de jag vill ta fram. Jag vill ta fram de positiva. Jag ser mer fördelar än nackdelar med att ha en diagnos för jag menar, jag skulle ju inte vart den jag är och varit där jag är idag om jag inte hade haft mina diagnoser. Så är de ju.

Har du någon förebild eller någon du tagit inspiration av?

Per Holknekt. Han är grundare för bla. olika klädmärken, Odd molly, Svea. Han är en gammal skateboardåkare och han har verkligen gått från noll och ingenting och haft massa ”ups and downs”. Förra året på Almedalen, där jag ska föreläsa i år, så pratade han om hur man får in unga som har en NPF-diagnos i arbetslivet. Jag var ju uppe i Stockholm i höstas och träffade honom. Han är verkligen en stor förebild för mig för han tror så himla mycket på barn och unga men NPF-diagnoser. Det är ju de jag med gör. Jag vill att man ska höja dom istället för att se de negativa.

 

Och som avslut, vad har det bästa med Kaoskompaniet varit?

Det har varit att jag har utvecklats så mycket som människa och har fått träffa nya vänner. Jag har fått en vardag som jag verkligen inspireras av och som jag trivs med. Jag har fått knyta många nya kontakter och fått möjligheter som jag inte hade fått utan Kaoskompaniet. Jag har lärt mig väldigt mycket med mina projekt men jag har också lärt mig mycket om mig själv. Det har varit en stor erfarenhet som jag kommer att ta med mig hela livet.

 

 

Grattis igen Ellinore! Detta kommer att bli en succé!

Share this: