Våga prata!

Våga prata!

Under vecka 41 ägde psykiatriveckan rum i Blekinge. Vi på Kaoskompaniet tog chansen att gå på några av de intressanta föreläsningar och aktiviteter som erbjöds. Psykisk ohälsa är världens snabbast växande folksjukdom enligt WHO, och tre av fyra svenskar har någon i sin närhet som lider av psykisk ohälsa.

Vi lyssnade på Sanna Lundell som pratade om medberoende, psykisk ohälsa och beroendesjukdomar. En miljon svenskar är drabbade av psykisk ohälsa eller beroendesjukdomar. Om man lägger på fyra anhöriga så berörs nästan halva svenska befolkningen. Medberoende kan ses som ett långvarigt, olöst kristillstånd. Det handlar ofta också om anpassning. Den anhöriga dras in i den dysfunktionella personens beteenden och anpassar sig samt normaliserar det dysfunktionella levnadssättet. Vilka lösningar kan finnas? De här råden delade Sanna med sig av:
– Kunskap, kunskap, kunskap
– Sök professionell hjälp och stöd
– Kärlek
– Gemenskap med andra som har liknande erfarenheter
– Ärlighet
– Öppenhet
– Gå igenom din sorg
– Att stärka sitt jag och bli sin egen fantastiska vårdnadshavare som visar dig själv kärlek, respekt och omtanke. Du har rätt att må bra trots att någon du älskar mår dåligt.
– Börja prioritera dig själv
– Fråga dig själv varför du gör saker för andra

Pa Modou Badjie är för många känd från bandet Panetoz, dessutom driver han en musikstudio för unga musiker i Haninge, ”Vägen ut”. Han delade med sig av sina erfarenheter inom bland annat entreprenörskap, mångfald och integration. Han pratade om både mänskliga rättigheter och mänskliga skyldigheter. Hur kan vi göra för att andra människor ska känna sig välkomna?
– Öppna upp
– Bjud in
– Bry dig
– Hälsa
– Sluta vara rädd
Man får ha förståelse för sina rädslor men de får inte hindra en. Man måste låta sig själv få uppleva saker. Vi har alla skyldighet att få andra att:
– Känna trygghet
– Vara delaktiga
– Inkluderade och välkomna
– Sedda och viktiga
Alla behövs om det ska bli på riktigt!

Vi lyssnade också på föreläsningen ”Det du inte lärde dig på Handels”. Där berättade Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg som driver Ångestpodden, Projekt Z live och Ångestbilen om sin resa från idé till framgångsrikt företagande. De gav många exempel på hur de med uppfinningsrikedom (Fake it until you make it) och uthållighet idag kan leva på sin passion. De lyfte också upp olika exempel på hur det är att vara ung, kvinnlig entreprenör. Det finns många olika maktstrukturer som hindrar och trycker ner istället för att uppmuntra och stärka. Som kvinnliga entreprenörer blir de beskrivna som ”tjejerna” eller ”kompisarna” istället för entreprenörer, poddare, programledare, entreprenörer. Det skulle aldrig hända för Filip & Fredrik eller Alex & Sigge.
Ångestpodden tar upp alla dom tankar och funderingar som många någon gång har tänkt men inte pratat om högt. Lättsamhet och allvar är två ingredienser till hur Ångestpodden bryter tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa. Just det här med att vara öppen, att våga prata var huvudtemat för psykiatriveckan i år. Så det passade extra bra att få avsluta den tillsammans med Ida och Sofie på en fullsatt stadsteater i Karlshamn.

Share this: